(© Małgorzata Genca)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Rady: jak wybierać i serwować szampana? Dlaczego warto go pić i ile? Receptury na drinki z bąbelkami.

Szampanem żegnamy stary rok i witamy nowy. Szampanem wznosimy toast za pomyślność jubilata i nowożeńców. Szampan - napój miłości i dobrej zabawy - towarzyszy nam we wszystkich uroczystych chwilach w życiu.

Twórcą napoju z bąbelkami był osiemnastowieczny benedyktyński mnich Pierre Perignon. To on zbierał winogrona rosnące na stokach północnej Francji i poddawał je podwójnej fermentacji - najpierw mieszał ze sobą wina z różnych roczników i winnic, a potem poddawał je fermentacji z cukrem trzcinowym i drożdżami. On wymyślił korek z masy korkowej i uwięził go w drucianym koszyczku. W 1907 r. nazwa "szampan" została zastrzeżona dla wina musującego produkowanego z winogron Szampanii, a najdoskonalszy z nich na cześć mnicha winiarza nosi nazwę "Dom Perignon".

Niewielu z nas stać na przywitanie nowego roku szampanem "Dom Perignon". W sklepie winiarskim kosztuje od 682 zł. Inne szampany z Szampanii to wydatek od 120 do 320 zł. Oczywiście można kupić także wino musujące.

Szampan za sprawą bąbelków szybko wprawia nas w dobry nastrój, dlatego może warto - poza tradycyjnym toastem o północy - popijać koktajle. Jeden z najpopularniejszych to "Golden Lady" z USA. Jego matką chrzestną była aktorka Mae West.

Do przygotowania "Golden Lady" potrzebny jest pojemnik do mieszania koktajli, czyli shaker. Wkładamy do niego kostki lodu, wlewamy 20 ml koniaku, 20 ml likieru (białe "Curacao") i 20 ml soku pomarańczowego. Potrząsamy energicznie shakerem i przelewamy jego zawartość do szerokiego kieliszka. Dopełniamy zamrożonym szampanem (lub winem musującym).

Inny drink. Jedna karambola (owoc gwiaździsty), 4 kostki lodu, 100 ml wermutu, 100 ml soku ananasowego, pół szklanki szampana. Karambolę myjemy i odkrawamy kilka plasterków do ozdoby kieliszka, resztę owocu kroimy na małe kawałki. Lód rozbić na małe cząstki, wrzucić do szklanek. Sok ananasowy wymieszać ze schłodzonym szampanem, wlać do szklanek z lodem, dołożyć kawałki owoców, przybrać plasterkami karamboli.

Koktaj niemieszany. Do wysmukłego kieliszka z kostkami lodu powoli wlewamy likier "Curacao", koniecznie niebieski . Potem porcję wódki i zamrożonego szampana. Na końcu sok pomarańczowy. Efekt - trójkolorowy drink szampański: na dole niebieski, w środku zielony i żółty na końcu. Takim drinkiem wznosimy toast za pomyślność w 2012 roku.

Tajemnica etykiety

Szampan z Szampanii - Champagne
Wina musujące
- z innych regionów Francji - cremant lub vin mouuseux
- niemieckie - sekt
- włoskie - spumante
- hiszpańskie - cava

Smak
- całkiem wytrawny - brut
- bardzo wytrawny - extra sec (lub angielska nazwa extra dry)
- wytrawny - sec (dry)
- półwytrawny - demi sec (semi dry)
- półsłodki - demi doux (semi sweet)
- słodki - doux (sweet)

Na zdrowie!

Jeden kieliszek
- pomaga przy zaparciach, gdyż poprawia pracę jelit i działa lekko przeczyszczająco
- łagodzi bolesność wątroby i dolegliwości kamicy żółciowej, pobudzając pracę pęcherzyka żółciowego i wydzielanie żółci
- osłabia migrenowe bóle głowy (w początkowej fazie) dzięki zawartym w napoju mikroelementom, jonom magnezu, żelaza i cynku
- wpływa tonizująco na pracę serca, gdyż zawarte w nim potas i glukoza mają postać łatwo przyswajalną.

Cała butelka
- szkodzi, bo ma 10-12 procent alkoholu i dlatego wypicie większej ilości nie służy zdrowiu
- sprzyja tyciu, bo dwutlenek węgla stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i wzmaga apetyt.

Napełniamy kieliszki

Otwieramy...
- Szampana serwuje się zarówno do aperitifów, przystawek, jak i dań głównych oraz deserów. Do charakteru dań dobieramy jedynie stopień jego wytrawności.
- Wytrawny szampan oziębiamy do temperatury 4-6 st. C. Słodki od 8 do 12 st. Na stole powinien stać w metalowym kubełku z lodem.
- Przed otworzeniem butelkę odchylamy pod kątem 45 stopni od pionu. Odkrywamy górną część folii i ściągamy druciany koszyczek, podtrzymując palcem korek. Delikatnie ruszamy korkiem w prawo i lewo. Gdy zacznie się unosić, wykręcamy powoli korek.

... i podajemy
- Kieliszek napełniamy najwyżej do 3/4 wysokości. Kieliszki do szampana z reguły mają kształt tulipana lub rozchylonego kłosa. Im są wyższe, tym wolniej ulatniają się bąbelki.

Sylwester

Komentarze (3)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

kalina

Dobry alkohol w dobrej restauracji to to, co tygryski lubią najbardziej... Ja chodzę do Akademii na Różanej, jak mam ochotę na prawdziwą ucztę:)

Czajek (gość)

Hmmm..... Ciekawy artykuł...Nie wszyscy wiedzą co i jak z szampanem. Byłem kiedyś w Bubbles... Tam nauczyłem się rozkoszować szampanem... Degustacja, na której byłem, pokazała mi jak się "obchodzić" z szampanem i jak go dobierać. Smak - pyszny! Nie powiem, że lubię wypić kieliszek czasem do obiadu. Staram się, aby to było jednak prawdziwy szampan, czasem wpadnę do Bubbles na dobry obiad z szampanem. Nie wiem, jeśli ktoś nie próbował prawdziwego szampana, proponuje zmienić to. Przez to już zawsze inaczej spojrzycie na szampany.

Madleine (gość)

Sprzedam okazyjnie szampana Cuvee Dom Perignon 1993. Stan i przechowywanie super!
Kontakt tel. 517 879 769 lub e-mail: madleine29@wp.pl.
Dla zainteresowanych zakupem więcej informacji i zdjęć po kontacie. Pzdr