Składniki na danie z grilla:
- 700 g filetu z indyka
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżki oliwy/oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- szczypta chilli
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- warzywa ( np. pomidory, papryka chilli, bakłażan, cukinia) do tego ulubione zioła jak bazylia, tymianek i oregano
- sos curry ( 200 g jogurtu naturalnego połączyć z łyżka majonezu, łyżeczką przyprawy curry i szczyptą soli)
Przygotowanie marynaty
Indyka kroimy na porcje i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
W misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i miodem, dodajemy tymianek, rozgnieciony ząbek czosnku, chilli, sól i zioła prowansalskie. Całość mieszamy.
Filety z indyka smarujemy marynatą i odstawiamy pod przykryciem na minimum 1,5 godziny.
Grillujemy mięso i warzywa
Warzywa kroimy, posypujemy ziołami i polewamy odrobiną oliwy. Można je piec bezpośrednio na ruszcie lub na aluminiowych tackach.
Ważne, by kontrolować czas pieczenia, ponieważ jedne warzywa mogą być gotowe szybciej, a np pomidory wymagają więcej czasu.
Indyka grillujemy na ciepłym ruszcie, po kilka minut z obu stron.
Polecamy: danie można podać z jogurtowym sosem curry.
Zobacz także inne nasze przepisy:
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?