Do konkursu zakwalifikowano ponad 150 produktów i blisko 20 potraw, których będzie można spróbować w niedzielne przedpołudnie. Wśród smakołyków znajdziemy np.: kibiny, buroczok, ćwikiełki czy smoczą krew.
W programie imprezy m.in.:
- kiermasz produktów regionalnych
- Pokaz pieczenia cebularza lubelskiego w wykonaniu Krzysztofa Hetmana – Marszałka Województwa Lubelskiego.
- Seminarium "Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta", którego gościem specjalnym będzie Hanna Szymanderska – znawczyni kuchni polskiej, autorka książek kulinarnych.
- Koncerty zespołów ludowych.
Celem konkursu jest przede wszystkim identyfikacja regionalnych produktów i ich promocja. Dodatkowo na przestrzeni 12 edycji istotnym stało się przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.w całym kraju do końca września odbędzie się 13 konkursów eliminacyjnych, wielki finał odbędzie się w październiku na targach Polagra w Poznaniu.
Oficjalne otwarcie wojewódzkiego finału w Janowcu o godz. 12:00 w niedzielę(15 lipca).
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?