4 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Gotowe do jedzenia mięso w postaci różnych wędlin, kiełbas...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/0a/bb/660bf7529ca20_o_large.jpg)
fot. BrentBinghamPhotography.com/Getty Images
Najgorsze dodatki do kanapki. Te składniki sprawią, że posiłek z pieczywem będzie niezdrowy i tuczący. Czym je zastąpić?
Najgorsze dodatki do kanapki. Wędliny
Gotowe do jedzenia mięso w postaci różnych wędlin, kiełbas czy pasztetów to łatwy wybór do kanapki, jednak to właśnie takie produkty decydują o tym, czy jest zdrowa. Niestety, różowy kolor wyrobów mięsnych pochodzi od azotynów, które przekształcają się w rakotwórcza nitrozaminy. To także źródło dużych dawek tłuszczu, soli i sodu oraz innych dodatków. Takie produkty są bardzo kaloryczne i zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca, otyłości i niektórych typów nowotworów. Wybieraj mięso pieczone (najlepiej samodzielnie), a także ryby, ser i wyroby sojowe, np. tofu i tempeh, a także wędliny roślinne.