Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Niezapomniane ciastka z kleiku ryżowego. Klasyk PRL, któremu nadal trudno się oprzeć. Przepis na proste i szybkie bezglutenowe ciasteczka

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Przepyszne ciasteczka z kleiku ryżowego to wyjątkowy, bezglutenowy i błyskawiczny do zrobienia przysmak z dawnych lat. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Przepyszne ciasteczka z kleiku ryżowego to wyjątkowy, bezglutenowy i błyskawiczny do zrobienia przysmak z dawnych lat. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciastka z kleiku ryżowego to dla wielu słodkie wspomnienie dzieciństwa. Ten kultowy przysmak z czasów PRL jest zdecydowanie warty zapamiętania. Przygotowanie ciasteczek jest bardzo łatwe i szybkie. Są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Słodkości dodaje owocowy dżem. Tych ciastek nie musisz wałkować i wycinać. Wystarczy uformować je rękami. Przekonaj się, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na bezglutenowe ciastka z kleiku ryżowego.

W skrócie:

Przysmak PRL — przepis na ciasteczka

W czasach PRL nie brakowało pysznych i pomysłowych w wykonaniu słodkości. Jednym z nich są ciasteczka z kleiku ryżowego. Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na ten dawny przysmak. Dla mnie wciąż jest zachwycający. Ciasteczka są pyszne, chrupiące, lekko słodkie i co ważne — bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy 10 minut! Ciasta formujemy rękami. Proponuję upiec je z odrobiną powideł śliwkowych, bo takie ciasteczka jadało się u mnie w domu. Możesz je także zrobić same lub nadziać innym gęstym dżemem. Ciasteczka są bezglutenowe, mogą być spożywane przez osoby uczulone na gluten.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciastka z kleiku ryżowego.

Przepis na ciastka z kleiku ryżowego

czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia
porcja na: ok. 26 ciasteczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 160 g kleiku ryżowego,
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • kilka łyżek ulubionego dżemu lub powideł.

Jak zrobić ciastka z kleiku ryżowego?

  1. Do miski wsyp kleik ryżowy, dodaj miękkie masło, jajka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia.
  2. Zagnieć ciasto łyżką lub rękami.
  3. Uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego — jeśli ciasto klei się do rąk, zmoczy dłonie zimną wodą.
  4. Ułóż kulki z ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. W każdym ciastku zrób dziurkę palcem lub końcówką drewnianej łyżki.
  6. W każdą dziurkę w ciastku włóż odrobinę dżemu lub powideł.
  7. Piecz ciasteczka w 170 stopniach przez ok. 15 minut.
  8. Gotowe ciasteczka zdejmij z blaszki i wystudź. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Niezapomniane ciastka z kleiku ryżowego. Klasyk PRL, któremu nadal trudno się oprzeć. Przepis na proste i szybkie bezglutenowe ciasteczka - Strona Kuchni

Wróć na kazimierzdolny.naszemiasto.pl Nasze Miasto