Odczaruj jesień i poznaj jej wyjątkowy smak z Cremajo!

Materiał informacyjny Cremajo
Jesień jest niezwykle urokliwą porą roku, która zachwyca feerią barw, wprawia w przyjemny, nieco melancholijny nastrój i daje przestrzeń do odpoczynku. To doskonały czas na rodzinne aktywności zarówno w cieple domowego kominka, jak i na zewnątrz – szczególnie w nadal jeszcze ciepłe popołudnia. Szukasz pomysłu na ciekawe rozrywki w gronie najbliższych? Odpowiedź na Twoje potrzeby jest tylko jedna – Cremajo! Sprawdź, jak z jego pomocą poznać prawdziwy smak jesieni!

Jesień – czas plonów i… smacznych eksperymentów

Wiele osób z niecierpliwością wyczekuje jesieni z jednego powodu – pyszne owoce z rodzimych sadów! Soczyste jabłka, śliwki, słodka żurawina i aromatyczna gruszka… Możesz stworzyć z nich przetwory, ugotować domowy kompot do obiadu lub/i wykorzystać do przygotowania wspaniałej pieczeni, którą zaserwujesz najbliższym na wspólną kolację. Schab z owocowym nadzieniem, a może kaczka w owocach? Podaj mięso z pieczonymi ziemniaczkami bądź pieczywem i majonezem Cremajo. Nałóż go osobno na każdy talerz lub przełóż do specjalnych miseczek na dip.

Dbasz o linię i obawiasz się, że to zbyt wiele kalorii? Nic z tych rzeczy! Majonez Cremajo to produkt niskokaloryczny. W zależności od wybranej wersji, odznacza się zawartością tłuszczu na poziomie 20 lub 40%, podczas gdy tradycyjne majonezy zawierają nawet 80%. Śmiało mogą po niego sięgnąć zarówno osoby stosujące dietę i sportowcy.

Jesienny piknik i wędrówka w poszukiwaniu grzybów

Rodzinny spacer po lesie to wyjątkowo przyjemna i relaksująca aktywność. Planujesz dłuższy pobyt poza domem? Przygotuj więc cieplejszą odzież na później, koc i… kosz piknikowy! W nim zaś koniecznie umieść Cremajo. I nie martw się, majonez nie wymaga przechowywania w lodówce zarówno przed, jak i po otwarciu słoiczka. Ze względu na to, że w składzie nie ma jajek, które odpowiadają za szybsze psucie się produktu, nie ulega on zepsuciu nawet pozostawiony w wysokiej temperaturze. Co równie istotne, nie zmienia swojej konsystencji – „nie rozpływa się” i nie rozwarstwia. Dlatego z powodzeniem możesz zabrać go ze sobą na każdą wycieczkę i delektować się pysznym smakiem domowych kanapek i sałatek w czasie odpoczynku na łonie natury.

Udało Ci się zebrać w czasie wędrówki aromatyczne grzyby, ale nie masz pomysłu, co z nimi zrobić? I tutaj z pomocą przychodzi Cremajo. Czy wiesz, że ten pierwszy na polskim rynku wegański majonez nadaje się do podgrzewania? Możesz podgrzewać go do temperatury 60°C i przygotowywać na jego bazie pyszne sosy na gorąco. A jak wiadomo, nie ma nic lepszego, szczególnie jesienną porą, niż wyśmienity sos grzybowy! Wykorzystaj go nie tylko do mięsa, ale też np. do makaronu, klusek i placków ziemniaczanych. Osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, będą zachwycone jego wszechstronnym zastosowaniem.

Po ten w 100% naturalny, roślinny majonez bez obaw mogą sięgnąć osoby chorujące na cukrzycę, zmagające się z celiakią (czyli nadwrażliwością na gluten), nietolerancją laktozy oraz oczywiście wszyscy, którzy cenią sobie zdrowe, ekologiczne pożywienie i uwielbiają eksperymentować w kuchni. Dodatkową zaletą produktów Cremajo jest fakt, że tworzone są w większości ze składników pochodzących z Polski, zatem kupując je, wspierasz polskich wytwórców. Podczas produkcji stosowane są wyłącznie najwyższej jakości ekologiczne składniki.

Jesień na talerzu, czyli przepisy i inspiracje

Masz wolny dzień i pragniesz spędzić go z rodziną, ale pogoda za oknem nie dopisuje? A może chcesz po prostu nieco poleniuchować, „zakopać się” w ciepłym kocu, zjeść coś pysznego i urządzić wieczór filmowy w gronie najbliższych? Mamy genialne rozwiązanie – smaczne przekąski z Cremajo Curry i Cremajo Czosnek w roli głównej, które dodatkowo Cię rozgrzeją w nawet najbardziej chłodny i ponury wieczór!

Szaszłyki z ciasta francuskiego i kiełbasek

To smaczna i szybka przekąska, którą przygotujesz w kilka minut. Oto potrzebne składniki:

  • 1 słoik majonezu Cremajo Curry
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie kiełbasy
  • patyczki do szaszłyków
  • 1 łyżka majeranku

Ustaw piekarnik na 220°C. Przekrój ciasto francuskie wzdłuż na dwa paski o szerokości około 15 cm. Zawiń kiełbaski w ciasto i pokrój na paseczki o szerokości 2 cm. Nadziewaj po 3 plastry na patyczki do szaszłyków. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, umieść na niej przekąski, oprósz majerankiem i zapiekaj około 25 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Serwuj z majonezem Cremajo Curry wyłożonym na miseczkę do dipów.

Gniazdka z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami

Kolejne intrygujące danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale równie doskonale się prezentuje! Do jego wykonania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 słoik majonezu Cremajo Czosnek
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka miodu
  • kawałek żółtego sera startego na tarce
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • kawałek stopionego masła
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Ustaw piekarnik na 180°C. Pokrój pierś z kurczaka w drobną kostkę. Wymieszaj mięso z przyprawą i miodem, podsmaż kilka minut. Szklanką o średnicy około 6 cm wytnij okręgi z ciasta francuskiego. Pozostaw ¼ okręgów, natomiast w pozostałych wytnij na środku otwór przy pomocy kieliszka o średnicy około 3 cm. Posmaruj brzegi pełnych okręgów roztopionym masłem, ułóż na każdym z nich pierścienie z wyciętymi otworami, ponownie posmaruj masłem i nałóż kolejny pierścień. Każde gniazdko powinno składać się z jednego pełnego okręgu i trzech pierścieni. Napełnij gniazdka farszem – wsyp starty ser, posiekaną cebulkę, drobno pokrojoną paprykę i kurczaka. Zapiekaj przez około 10 minut. Po ułożeniu na talerzach udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z majonezem Cremajo Czosnek wyłożonym na miseczkę do dipów.

Nasza rada! Śmiało zamieniaj składniki, dodaj coś od siebie, aby stworzyć swoją ulubioną wersję zaproponowanych przepisów. Jako dekoracja doskonale sprawdzi się nie tylko szczypiorek, ale też np. posiekany koperek, natka pietruszki czy bazylia.

Masz ochotę na jeszcze więcej kulinarnych eksperymentów, którymi zapełnisz długie jesienne wieczory? Wypróbuj przepis na chimichangę z sosem Cremajo Salsa idealnie komponującym się z potrawami kuchni meksykańskiej, które rozgrzeją Cię w najchłodniejsze dni. Jeśli lubisz orientalne dania, z pewnością przypadną Ci do gustu wyśmienite bułeczki bao z majonezem Cremajo Chilli. Gdy natomiast szukasz pomysłu na zdrowe, pożywne śniadanie, aromatyczna pasta z makreli będzie strzałem w dziesiątkę! Możesz podać ją z lekką sałatką z kurczaka na bazie Cremajo o obniżonej zawartości tłuszczu 20%.

Pamiętaj, że w kuchni nie ogranicza Cię nic poza własną wyobraźnią, a przyrządzanie potraw i odkrywanie nowych smaków może być wspaniałym pomysłem na wspólne spędzanie czasu!

Zainspiruj się naszym wideo z Cremajo w różnych smakach i stwórz danie bezmięsne w stylu meksykańskim!

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Odczaruj jesień i poznaj jej wyjątkowy smak z Cremajo! - Nasze Miasto

Wróć na kazimierzdolny.naszemiasto.pl Nasze Miasto