Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Nałęczowie?
Pizza rzymska
To rodzaj pizzy charakteryzujący się chrupiącym ciastem i większą ilością dodatków. Na ogół są to: szynka parmeńska, pomidory, pieczarki, oliwki, świeże zioła i mozzarella. W trakcie wyrabiania ciasta dodaje się mniejszą ilość wody i odrobinę tłuszczu. Ten rodzaj pizzy wypiekany jest w niższej temperaturze, w 350 stopniach, przez około 3 minuty. Z pewnością jest podawana w pizzeriach w Nałęczowie.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Pizza sycylijska występuje w postaci puszystego, wyrośniętego placka. Na początku był to posiłek uwielbiany przez robotników. Na ogół nie zawiera sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Jako dodatków używa się: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie w Nałęczowie ją serwują.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Nałęczowie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Nałęczowie
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Jak powstała pizza?
Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. W tym czasie powstały pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.
Jak głosi legenda, pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Wprawiło to królową w zachwyt i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.
Moda na ten przysmak ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W innych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.
Dzisiaj to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Nałęczowie. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?