Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu. Przepis Wegan Nerd na wegańską potrawę na wigilię i Boże Narodzenie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wegański pasztet pod pierzynką z chrzanu. Wegan Nerd poleca przepis na pyszną potrawę na święta.
Wegański pasztet pod pierzynką z chrzanu. Wegan Nerd poleca przepis na pyszną potrawę na święta. Alicja Rokicka
Wegański pasztet z soczewicy to pyszna, świąteczna potrawa, idealna na wigilię. Mamy dla ciebie przepis polecany przez Alicję Rokicką, autorkę bloga wegańskiego Wegan Nerd. Sprawdź, jak przygotować pyszny pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu.

Spis treści

Alicja Rokicka dzieli się swoimi przepisami na wegańskie potrawy na blogu Wegan Nerd. Na zbliżające się święta Bożego Narodzenia poleca pyszny pasztet z zielonej soczewicy doprawiony m.in. tymiankiem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i kminkiem. Smak podkreśla pierzynka z tartego chrzanu. Na rodzinne uroczystości polecamy także pasztet z fasoli, który będzie znakomitym źródłem białka.

Przepis na pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu

Składniki:

  • 250-300g suchej zielonej soczewicy,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża pietruszka, marchewka lub 1/2 selera,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 jagody jałowca,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku (może być mielony),
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżeczki sosu sojowego,
  • pieprz,
  • sól do smaku,
  • olej,
  • 1 słoiczek tartego chrzanu.

Jak zrobić pasztet z zielonej soczewicy?

  1. Soczewicę zalej wodą i zostaw na około 2-4 godz.
  2. Następnie ugotuj do miękkości i dobrze odcedź.
  3. Cebulę obierz. Pokrój w kostkę.
  4. Patelnię rozgrzej z 3 łyżkami oleju. Dodaj posiekaną cebulę w raz z liściem laurowym, jałowcem i zielem angielskim. Smaż około 3 minuty, aż cebulka zmięknie.
  5. W tym momencie możesz dodać startą na tarce pietruszkę. Lekko podsmaż ją z cebulą.
  6. Dodaj posiekany czosnek oraz oraz resztę przypraw z wyjątkiem soli i pieprzu.
    Dodaj też sos sojowy i koncentrat. Całość musi dobrze odparować i zredukować.
  7. Usuń ziele angielskie, jałowiec i liście.
  8. Przenieś wszystko razem z soczewicą do wspólnej miski. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo sucha, dodaj 3 łyżki oleju.
  9. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
  10. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przenieść masę i wyrównaj. Kilka razu uderz dnem formy o blat, by usunąć ewentualne bąble powietrza. Wierzch posmaruj warstwą chrzanu.
  11. Piecz w 175-180 st. C przez około 45 minut. Najważniejsze, by wierzch był przyrumieniony.
  12. Pasztetu nie krój na ciepło. Pozostaw go do całkowitego wystygnięcia najlepiej na około 8-10h.

Zobacz także inne przepisy na święta ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu. Przepis Wegan Nerd na wegańską potrawę na wigilię i Boże Narodzenie - Strona Kuchni

Wróć na kazimierzdolny.naszemiasto.pl Nasze Miasto