27 sierpnia br. od godz. 10.00 w siedzibie Lokalnej Grupy Działania „Zielony Pierścień” odbędzie się pierwsze posiedzenie Kapituły Marki Lokalnej w sprawie oceny wniosków złożonych przez producentów i usługodawców dotyczących przyznania znaku Marki Lokalnej „Zielony Pierścień” lokalnym produktom i usługom.
-Takim znakiem mogą być certyfikowane produkty lub usługi, które są związane z naszym subregionem, charakteryzują się wysoką jakością, są dostępne na rynku i są przyjazne dla środowiska – mówi Zbigniew Pacholik prezes LGD Zielony Pierścień .
Kapituła będzie miała do oceny ponad 50 różnorodnych produktów: spożywczych, rękodzielniczych i usług.
To Kapituła ostatecznie dokona merytorycznej oceny wniosków i rozstrzygnie jaki produkt lub usługa otrzyma znak Marki Lokalnej.
Lokalna Grupa Działania "Zielony Pierścień" od 2010 r. certyfikuje także produkty lokalne związane z obszarem w sześciu kategoriach: produkt spożywczy, sztuka-rękodzieło, produkt usługowy, pamiątka turystyczna, zespół regionalny i wydarzenie/impreza.
-Działanie to wywołało dużą aktywność lokalnych środowisk. Z czasem zaczęły tworzyć się grupy, oraz organizacje pozarządowe, których jednym z głównym celów było promowanie rodzimych wyrobów. Z tego kręgu wywodzą się mikroprzedsiębiorcy, których LGD wsparła dotacjami z Lubelskiej Strategii Rozwoju na lata 2009-2015 i z projektu finansowanego z Programu Szwajcarskiego. Obecnie prowadzą oni działalność gospodarczą związaną z legalną produkcją i sprzedażą produktów lokalnych i tradycyjnych- mówi Pacholik.
Do wyróżniających się miejscowych przedsiębiorców produkujących lokalne produkty należą m.in.: „Manufaktura Różana” ze Starej Wsi koło Końskowoli (np. syrop z płatków i owoców róży, konfitury z owoców róży), Olejarnia „Skarby Natury” w Zabłociu koło Markuszowa (oleje tłoczone na zimno z lnu, rzepaku, lnianki oleistej), przetwórnia „Moje Owoce” z Klementowic koło Kurowa (np. soki z malin, czarnego bzu, aronii oraz powidła i musy owocowe), Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Baranowie (produkuje wędliny i pieczywo), Masarnia „Swojskie Wędliny” z Bronic koło Nałęczowa (produkuje wędliny), Winnica „Rzeczyca” koło Kazimierza Dolnego (produkcja win) czy „Siedlisko Małgorzaty” w Cholewiance koło Kazimierza Dolnego (warsztaty i sprzedaż rękodzieła).
-Są to pierwsze w skali województwa lubelskiego i kraju w sferze produktów lokalnych modelowe przykłady podmiotów gospodarczych na obszarach wiejskich, które swój surowiec przetwarzają na produkty gotowe do sprzedaży na rynku- mówi prezes Pacholik.
Wytwarzane produkty lokalne i tradycyjne są sprzedawane i promowane bezpośrednio u producentów, na comiesięcznych kiermaszach produktów lokalnych organizowanych w Nałęczowie i Kazimierzu Dolnym przez LGD, krajowych i zagranicznych targach żywności i targach turystycznych.
Od 2015 r. sprzedaż tych wyrobów odbywa się także przez sklep internetowy na portalu www.smakujlubelskie.eu prowadzonym przez Stowarzyszenie „Wojciechowskie Arianki” w Wojciechowie.
echodnia.euNowa fantastyczna atrakcja w Podziemnej Trasie Turystycznej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?