MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Truskawki to sezonowy owoc, który kusi swoim smakiem i...
fot. ka_re/pixabay

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście i szypułki truskawek

Truskawki to sezonowy owoc, który kusi swoim smakiem i aromatem. Jednak większość ludzi wyrzuca szypułkę wraz z liśćmi. Te niepozorne listki to jednak bogactwo chlorofilu, który wspiera pracę układu pokarmowego, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, a także chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Szypułki z listkami, tak samo jak owoce, są źródłem witaminy C, która wspiera m.in. układ odpornościowy.

Jak wykorzystać liście tego owocu? Przede wszystkim warto od razu zjadać truskawki z szypułkami i liśćmi. Możesz także użyć ich jako dodatku do sałatki lub koktajlu.

Zobacz również

Bobowa. Rozstrzygnięcie konkursu - Bezpieczne wakacje bez smartfona i komputera

NOWE
Bobowa. Rozstrzygnięcie konkursu - Bezpieczne wakacje bez smartfona i komputera

Sinic nie widać na plaży w Szczecinku. Ale zakaz na razie jest

NOWE
Sinic nie widać na plaży w Szczecinku. Ale zakaz na razie jest

Polecamy

Szukasz pomysłu na arbuza? Zjedz prostą sałatkę na lato

Szukasz pomysłu na arbuza? Zjedz prostą sałatkę na lato

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

HIT DNIA
Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę