Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews!

Materiał informacyjny Restaurant Week

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Locomotiva

W restauracji znajdującej się nieopodal Starego Miasta pod okiem Chefa kuchni Daniela Jurzyńskiego powstają wyśmienite dania kuchni polskiej, włoskiej oraz francuskiej. Tutaj regionalne specjały podawane są w nowatorskiej odsłonie, która z pewnością zaskoczy Gości Festiwalu. Z okazji RestaurantWeek® w popisowym menu na przystawkę: dwukolorowy krem pomidorowy podawany z creme fraiche, grissini oraz oliwą bazyliową (menu A) lub sałatka z panierowanymi krewetkami, podana z sosem na bazie oliwy z pancerzy krewetek, majonezem grejpfrutowym i sałatą frisee zawiniętą w świeżego ogórka z nutą ostrej papryki (menu B). Danie główne to filet z kurczaka sous-vide podany z tartą szpinakową z boczkiem na ziemniaczanym spodzie, pomidorkami konfitowanymi oraz sosem z żółtego sera (menu B), alternatywna propozycja to kaszotto z białej gryki z dodatkiem czarnej soczewicy, pomidorków concasse oraz pesto z rukoli i orzeszków ziemnych, podane z tiulem z parmezanu. Na zwieńczenie uczty do wyboru: ciastko wuzetka z musem truskawkowym i świeżymi owocami lub profiterolki w chrupiącej, mandarynkowej panierce z aksamitnym kremem na bazie mascarpone i coulis owocowym, ułożone na czekoladowym hummusie. Warto śpieszyć się z rezerwacją!

NIEZNANA. by IBB Grand Hotel Lublin

Restauracja NIEZNANA, to jeden z najbardziej eleganckich lokali, jakie oferuje Lublin. Autorska kuchnia stworzona przez pomysłowego i ambitnego Chefa kuchni, nieustannie czerpie inspiracje do tworzenia nowych autorskich dań, które za każdym razem zaskakują i odkrywają nowe NIEZNANE smaki. W popisowym menu na Festiwal: spring rolls z warzywami, sosem romesco i majonezem truflowym (przystawka, menu A), szaszłyk z grillowanego łososia z papryką, salsą ananasową i majonezem wasabi (menu B). Na danie główne restauracja podaje gnocchi z kremem grzybowym, kurkami, parmezanem oraz zieloną oliwą lub jagnięcinę z puree z zielonego groszku, konfitowane pomidorki cherry, grillowana brukselka, sos pieprzowy i zielona oliwa. Kulinarny happy-end do wyboru: czekoladowe lava cake lub pavlova z kremem i owocami.

The Olive w Hotelu Ilan

Restauracja The Olive, jest synergią kuchni staropolskiej i żydowskiej. Jest to miejsce, w którym skosztujesz najlepszych dań przygotowywanych zgodnie z ponad 100-letnią recepturą, ale serwowanych w nowych aranżacjach. Czekają tu dwie propozycje menu, w wegetariańskiej: chałka z boczniakami, wędzonym serem, figą i chipsem ryżowym, na danie główne kapusta włoska faszerowana czarną soczewicą, białymi grzybami, oraz cukinią z kolendrą, ajvarem i skwarkami z topinamburu. Druga propozycja to chałka z wątróbką drobiową, gruszką, coulis żurawinowym, szalotką i chipsem z cebuli, oraz filet z kaczki, podany z musem z marchwi, cappellacci z żołądkami gęsimi, palona gryka, sos maderowy z wiśnią i prażynka. Na koniec tej kulinarnej opowieści pasha z bakaliami, toffi, migdałami, crumble czekoladowym i owocami sezonowymi.

Perłowa Pijalnia Piwa

Perłowa Pijalnia Piwa to lokal firmowy spółki Perła – Browary Lubelskie S.A. Mieści się w budynku należącym do zespołu dawnego Browaru Vettera w Lublinie. Perłowa to miejsce nawiązujące do bogatej tradycji browarnictwa na Lubelszczyźnie oraz krzewiące kulturę piwną. Chef kuchni łączy sekrety tradycyjnej kuchni polskiej z elementami nowatorskiej sztuki gotowania. Produkty wykorzystywane do przygotowania posiłków pochodzą od lokalnych serowarów, hodowców ryb, dostawców mięs, warzyw i owoców z ekologicznych hodowli i farm. Festiwalowa przystawka to arancini z palonym kalafiorem, mozzarella, kapary, majonez szczypiorkowy z pieprzem ziołowym. Danie główne to boczniak królewski lub polędwiczka wieprzowa à la wellington z dodatkami: grzybami z Dąbrówki, ciastem drożdżowym, marchewką, demi glace, zielonym pieprzem, Zwierzyńcem Witbier i bitą śmietaną z koperkiem. Tej uczty długo nie zapomnisz!

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews! - Lubelskie Nasze Miasto

Wróć na kazimierzdolny.naszemiasto.pl Nasze Miasto